VKE-17

Egyedi gyártástechnológia digitalizáció a Csepeli Szerszámgépgyár Kft., a Lasram Engineering Kft. és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont együttműködése által

Lasram Engineering Kft.
Csepeli Szerszámgépgyár Kft.
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont
A Támogatás összege: 788 631 208 Forint

A projekt célja

A projekt célja lézeres additív gyártáson alapuló szerszámgép cella fejlesztése. Az új innovatív digitális gyártástechnológia pontos és jó felületi minőséggel rendelkező alkatrészek gyártását biztosítja. A digitális gyártástechnológia előnye hogy a munkadarab struktúrájának építése optimalizálható a pontossági és felület minőségi szempontok szerint. A prototípus berendezés a beépített nagysebességű mérőrendszer alkalmazásával kombinálja az anyag hozzáadási és anyag leválasztási technológiai lépéseket, ezáltal biztosítja a szokásos additív technológiához képest kisebb tűrésmezők gyárthatóságát és finom felületi struktúrák előállítását. A technológiai lépések közötti munkadarab mozgatást és pozícionálást ipari robotok biztosítják. A teljesen automatizált gyártó cella az elkészített munkadarab minősítő mérését is elvégzi.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont szerepe a projektben

A Wigner FK szerepe a projektben a következő feladatokhoz kapcsolódó alkalmazott kutatási feladatok elvégzése:

  • előtervek, funkció struktúra, követelmény jegyzék elkészítése,
  • fő technológiai paraméterek meghatározása, lézer paraméterek kutatása,
  • prototípus rendszer tervezése, mérőrendszer kutatása,
  • gyártás paraméterek kutatása.

Kutatási feladataink elsősorban az optikai méréstechnika köré csoportosulnak, célunk a fentiekhez illeszkedő gyors, robosztus méréstechnikai, adatfeldolgozási és kiértékelési eljárások kutatása és fejlesztése.