SZFI Hírek

Femtoszekundumos röntgenholográfia - kollégáink cikke a Nature Photonics címlapján

Beküldte:
NOVA Admin, 2018. 03. 07. 11.35

A Nature Photonics címlapja
A Nature Photonics címlapja
© Nature Photonics, 2018

Az atomi szerkezet meghatározása alapvető fontosságú a természettudományok minden ágában (kémia, biológia, fizika stb.). E feladatra a leggyakrabban használt módszer a röntgendiffrakció. Azonban ez nem könnyen alkalmazható kicsi nem periodikus rendszerek vizsgálatára. Ezen túl a röntgen diffrakciós mérések eredményeképpen adódó szórási képek kiértékelése is problematikus a módszerben inherensen hiányzó fázis-információ miatt.

E két problémát próbálták megoldani a kutatók a Nature Photonics-ban megjelent munkájukban. A mérések a Gábor Dénes által felfedezett holografikus elvekre épültek. A magyar részvételt és a cikkben való társszerzőséget az alapozta meg, hogy az MTA kutatói közül Tegze Miklós és Faigel Gyula 1996-ban elvégezte az első atomi felbontású röntgen holografikus mérést. E tapasztalatokat jól hasznosíthatták a mostani kísérletben is. Ennek lényege, hogy egy röntgen szabadelektron lézer sugárforrás által kibocsátott nagyon rövid és intenzív röntgen impulzusba lőttek két kis részecskét: egy vírust aminek a szerkezetét meg kívánták határozni és egy pici Xe atomokból álló gömb alakú atomcsoportot. Ez utóbbiról szóródott hullámok szolgáltak referenciának, mint egy holografikus mérésnél.

Hologram és rekonstrukciók.

a, Egy Mimi vírus hologramja. A vírus 2D vetületét mutatjuk a jobb felső negyedben b, A Mimi vírus rekonstrukciója megfelel egy kvázi-ikozaéder kétdimenziós vetületének, amint arra a korábbi kísérletekből számítani lehetett. A rekonstrukció kétlépéses Fourier inverzión alapul a kiértékelésbe felhasznált előzetes információ nélkül c, A hologram a-n jelölt részletének kinagyítása, az interferencia-hullámokat fekete vonalak jelölik. A két független moduláció legalább két referencia részecske jelenlétére utal.

Nature Photonics volume 12, pages150–153 (2018)

 


További információ: https://doi.org/10.1038/s41566-018-0110-y

Beküldte: NOVA Admin, 2018. 03. 07. 11.35,   Hír típusa: Tudományos,   Megtekintve: 4870 alkalommal