Kvantum összefonódás 2016 tavasz

Bevezető jellegű speci a kvantum összefonódásba, fizikus, matematikus, BSc., MSc. és PhD. hallgatóknak.
Témája a kvantum összefonódás bemutatása véges dimenziós Hilbert tereken, ahol geometriai megközelítéssel az elvont fogalmak szemléletessé tehetőek.
Javasolt előtanulmányok: kvantummechanika és lineáris algebra. A két évvel ezelőtt tartott speci anyaga kissé újragondolva kerül előadásra.

A természetben a fizikai rendszerek kis méretskálán "kvantumosnak", nagy méretskálán "klasszikusnak" nevezett viselkedésével találkozunk. A kvantumos viselkedés egyik legfontosabb, mondhatni, karakterisztikus megnyilvánulása egy nagyon érdekesen viselkedő korreláció-típus, az összefonódás. Erre klasszikus valószínűségi modellekkel leírt klasszikus rendszerek nem képesek, ugyanakkor kvantumrendszerek esetében az összefonódás egyszerű következménye a Hilbert-tér formalizmusnak. Az összefonódás, illetve tágabb értelemben a kvantumos korrelációk vizsgálata, a gyakorlati alkalmazásokon túl, egy nagyon fontos nézőpont a klasszikus és kvantum fizika közti különbségek megismeréséhez. Matematikus hallgatók számára is érdekes lehet egy általánosított valószínűségelmélet megismerése.


Tervezett tematika röviden:


Adatok


Hirdetések


Tananyagok

A tárgy anyagát elég sokféle forrásból szedem össze, elsősorban mindenki számára az előadáson készített jegyzetét ajánlom. Azért alább felsorolok néhány összefoglaló jellegű munkát, amelyek bő áttekintést adnak, jóval az elhangzott anyagon is túl. Az első kettő inkább alapozás.

A tényleges anyaghoz kapcsolódnak az alábbiak:


Házi feladatok

A házi feladatok rendszeres megoldása lehetőség megajánlott jegyre. Az ezzel kapcsolatos szabályok legyenek a következők:

A feladatsorok:

A házifeladatok alapján megajánlott jelest kap: LIFT33, FJW9I1.


Vizsgák

Letölthető vizsgatematika: .pdf.

A következő vizsgaalkalmakat írtam ki:

Az időpontok csak informálisak, termet nem foglaltam.
BMEsek: Aki szeretne vizsgázni, keressen meg e-mailben, és egyeztetünk időpontot/termet! Az is vegye fel valamelyiket, aki házi feladat alapján kap jegyet, hogy be lehessen írni.
ELTÉsek: Aki szeretne jegyet, nézzen utána az áthallgatás eljárásának, talán a fenti tételsor és egy vizsgaigazolás elegendő.


Ez az oldal folyamatosan frissül a félév során.
Kérem, jelentsétek a törött linkeket!
Vissza


Frissítve: 2021. 06. 30, 10:40:48.