Kvantum összefonódás 2014 tavasz

Bevezető jellegű speci a kvantum összefonódásba, fizikus, matematikus, BSc., MSc. és PhD. hallgatóknak.
Témája a kvantum összefonódás bemutatása véges dimenziós Hilbert tereken, ahol geometriai megközelítéssel az elvont fogalmak szemléletessé tehetőek.
Javasolt előtanulmányok: kvantummechanika és lineáris algebra. A két évvel ezelőtt tartott speci anyaga kissé újragondolva kerül előadásra.

A természetben a fizikai rendszerek kis méretskálán "kvantumosnak", nagy méretskálán "klasszikusnak" nevezett viselkedésével találkozunk. A kvantumos viselkedés egyik legfontosabb, mondhatni, karakterisztikus megnyilvánulása egy nagyon érdekesen viselkedő korreláció-típus, az összefonódás. Erre klasszikus valószínűségi modellekkel leírt klasszikus rendszerek nem képesek, ugyanakkor kvantumrendszerek esetében az összefonódás egyszerű következménye a Hilbert-tér formalizmusnak. Az összefonódás, illetve tágabb értelemben a kvantumos korrelációk vizsgálata, a gyakorlati alkalmazásokon túl, egy nagyon fontos nézőpont a klasszikus és kvantum fizika közti határ megismeréséhez. Matematikus hallgatók számára is érdekes lehet egy általánosított valószínűségelmélet megimerése.


Tervezett tematika röviden:


Adatok


Hirdetések


Tananyagok

A tárgy anyagát elég sokféle forrásból szedem össze, elsősorban mindenki számára az előadáson készített jegyzetét ajánlom. Azért alább felsorolok néhány összefoglaló jellegű munkát, amelyek bő áttekintést adnak, jóval az elhangzott anyagon is túl. Az első kettő inkább alapozás.

A tényleges anyaghoz kapcsolódnak az alábbiak:


Házi feladatok

A házi feladatok rendszeres megoldása lehetőség megajánlott jegyre. Az ezzel kapcsolatos szabályok legyenek a következők:

A feladatsorok:

A házifeladatok alapján megajánlott jelest kap: JGUVM9, S1N5MU, YOTCEL, IXWA4E, RMQOUQ, HKLQ4H.


Vizsgák

Letölthető vizsgatematika: .pdf.

A következő vizsgaalkalmakat írtam ki:

Ne fáradjatok a kiöltözködéssel, helyette is inkább elmélkedjetek a kvantummechanikáról! :)


Ez az oldal folyamatosan frissül a félév során.
Kérem, jelentsétek a törött linkeket!
Vissza


1: A !-jel nem faktoriálist jelent.
2: A termeket a BME-n pszeudohiperexkluzív számokkal jelölik.

Frissítve: 2021. 06. 30, 10:41:15.